RYS OSTROVID (LYNX LYNX)

obecně - rozšíření - život - pobytové znaky - ochrana - rys a lidé

Zoologické zařazení

Druh:  Rys ostrovidLynx lynx (Linnaeus, 1758)
Čeleď: Kočkovití (Felidae)
Řád: Šelmy (Carnivora)
Třída: Savci (Mammalia)
Podkmen: Obratlovci (Vertebrata)
Kmen: Strunatci (Chordata)

 

 

Druhy rysů

Na světě žijí 4 druhy rysůrys ostrovid, rys pardálový, rys kanadský, rys červený

 

Obecný popis

Výška v kohoutku – 54 až 75 cm
Délka těla (bez ocasu) – 86 až 113 cm
Hmotnost – 17 až 38 kg
Věk – 14 až 17 let, v zajetí až 25 let
Způsob života – samotářský
Doba páření – únor až duben
Doba březosti – 70 až 74 dnů
Počet mláďat – 2 až 5 (nejčastěji dvě)
Hlavní potrava – srnci, jeleni, divoká prasata, drobní savci, ptáci, lesní ovoce

 

Jak vypadá?

Je to statná kočkovitá šelma s vysokýma nohama a krátkým, jakoby uťatým ocasem. Ve zbarvení je rys dosti proměnlivý. Místy až 3,5 cm dlouhá hustá srst na hřbetě je  rezavohnědá, šedožlutá  až šedá s více či méně výraznými hnědočernými skvrnami. Středem hřbetu se táhne podélný tmavý pás a také ocas je na konci černý. Břicho bývá světlejší až bílé. Hlavu má kulatou a u některých jedinců se srst na lících protahuje v tzv. licousy. Na konci ušních boltců jsou až 4 cm dlouhé tmavé štětičky prodloužených chlupů.

 

Strávil jsem dlouhá léta na rysích ochozech v přírodě a vždycky znovu jsem byl překvapován individuální rozdílností těchto šelem, ať šlo o chování, techniku lovu, potravní a prostorové nároky….

(z knihy Ludvíka Kunce – Můj přítel rys)

 

Víte, že …

- Rys je největší kočkovitou šelmou v Evropě. Rys se pravidelně vyskytuje pouze na 11% území České republiky.

Rysi mají jako všichni lovci oči namířeny dopředu, aby mohli sledovat kořist.

 

- Na konci ušních boltců mají až 4 cm dlouhé tmavé štětičky prodloužených chlupů. Ty mají význam při určení směru, odkud přichází zvuk.

 

- Jeho oči zaznamenají i nepatrný pohyb a objeví kořist jen díky pohybů stébel trávy. Je schopen spatřit potkana na vzdálenost 75 m, králíka ve 300 m a srnce dokonce už 600 m.

 

- Rys s oblibou pozoruje své okolí z vyvýšených míst.

 

 

- Spotřeba masa u rysa činí 1-2,5 kg na den.

 

- Při skoku za kořistí dokáže překonat vzdálenost 7 až 10 metrů. Z místa vyskočí až do výšky 2,5 metru. Za noc urazí rys až 15 km.

 

 

- Na Šumavě vrhla samice až 5 mláďat.

 

- Rysice kojí mláďata asi půl roku. Už po druhém měsíci si však berou i masitou potravu, kterou jim matka přináší.

 

- Na člověka rys neútočí, snaží se skrýt.

 

- Projevem vzájemné přízně mezi jednotlivci je trknutí čelem o čelo a vzájemné očichávání.

 

- V době námluv je slyšitelný hlas rysa  až na 1 km.

 

- Rozsah revíru rysa je závislý na množství potravy (na Šumavě až 400 km2). Značí si ho a nesnese v něm žádné konkurenty.

 

foto: Karel Brož